Граф Монте Кристо

Novel, Historical novel by Aleksander Dumas

Blurb

„Граф Монте Кристо“ е псевдоним на главния герой от едноименния роман на френския писател-романист Александър Дюма-баща. Творбата е завършена през 1844 година.
„Граф Монте Кристо” е приключенски роман от Александър Дюма. Често се смята, че трябва да се нарежда заедно с Тримата мускетари, най – популярната творба на Дюма. Той завършва творбата през 1844 г. Както много от новелите му, тя е разширение на сюжета, предложен от сътрудничеството му с Огюст Маке.
Действието се развива във Франция, Италия, острови в Средиземно море и Ливан, по време на историческите събития от 1815 – 1838 година. Историческата рамка е основен елемент от книгата. Приключенска история, главно ангажирана с темите за надеждата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се на човек, който е несправедливо хвърлен в затвора, бяга, натрупва състояние и се подготвя да отмъсти на тези, които са отговорни за задържането му. Но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните.
Главен герой на романа е Едмон Дантес, деветнадесетгодишен моряк и капитан на търговския кораб „Фараон“. Влюбен в красивата каталанка Мерседес, която споделя чувствата му.

First Published

1844

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment