Доктор Живаго

Novel, Historical novel by Борис Пастернак

Blurb

„Доктор Живаго“ е името на роман от Борис Пастернак, филмиран по адаптирания сценарий на Робърт Болт през 1965. Романът носи името на главния герой Юрий Живаго, който е лекар и поет. „Доктор Живаго“ разказва за един мъж, разкъсван между две жени, по времето на Руската революция.
"Доктор Живаго" е завършен през 1956, но съдържа пасажи, написани още през 10-те и 20-те години на 20 век. Изпратен е за публикуване до вестник "Новы мир", но е отхвърлен поради лошите взаимоотношения между Пастернак и съветското правителство. През следващата година се появява италиански превод на произведението, който допринася за Нобеловата награда, която Пастернак получава през 1958. Книгата е публикувана на руски през 1988 в същия вестник, в който му е отказано разрешение 32 години по-рано.
Чувствителността и идеализмът на Живаго граничат с мистицизма. Разсейва се от красотата на ледените кристали по стъклото на прозорец. В медицинското училище един от професорите му напомня, че бактерията може и да изглежда красива, когато се гледа под микроскоп, но в живота върши ужасни неща на хората. Идеализмът на Юрий Живаго ярко контрастира на ужасите на Руската революция.

First Published

1957

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment