Магьосникът от Землемория

Novel, Fantasy by Урсула Ле Гуин

Blurb

Магьосникът от Землемория е заглавието на първия роман от поредицата на писателката Урсула Ле Гуин, която описва фантастичния архипелаг Землемория. Книгата е издадена за пръв път през 1968 г. Историята от романа е продължена в романите „Гробниците на Атуан“, „Най-далечният бряг“, „Техану“ и „Другият вятър“ и сборника „Легенди от Землемория“, както и в други разкази, описващи архипелага Землемория.
Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!
Главният герой в романа е млад мъж, наричан Ястреба. Още като момче той разбира, че притежава вроден талант да прави магии. Няколко години по-късно той използва своите способности за да предпази родното си село от нападение на варвари. Когато достига пълнолетие, магьосникът Оджиън Мълчаливия му дава неговото истинско, тайно име - Гед. Заради своите магически способности Гед е приет от Оджиън и за кратко става негов чирак. За да бъде обучен за магьосник, Оджиън изпраща Гед на остров Роук, където се обучават всички магьосници в Землемория.
Недълго след като постъпва в Роук, Гед погрешка призовава тъмен дух, който го ранява тежко, и излиза изпод неговия контрол, сеейки из света зло.

First Published

1968

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment