Опасни връзки

Novel, Epistolary novel by Шодерло дьо Лакло

Blurb

Опасни връзки е френски епистоларен роман от Шодерло дьо Лакло, за пръв път публикуван в четири тома от „Durand Neveu“ на 23 март 1782 г.
Романът разкрива историята на маркиза дьо Мертьой и виконт дьо Валмон, двама съперници, които използват прелъстяването като оръжие и унижавайки и опозорявайки другите, се наслаждават на своите подли игри и манипулации. Смята се, че романът "Опасни връзки" изобразява упадъка на френската аристокрация малко преди Френската революция, като показва перверзиите на т.нар. Стар ред. Също така се счита, че има аморален сюжет.
Като епистоларно произведение, романът е разделен изцяло на писма, които са кореспонденция между различните герои. Писмата между Валмон и Маркизата движат действието, а тези на жертвите им и останалите персонажи служат като контрастни фигури и дават дълбочина на сюжета.
Смята се, че от произведението произлиза поговорката "Отмъщението е ястие, което се сервира студено", перифразиран превод от "La vengeance est un plat qui se mange froid", но изразът не съществува в оригиналния роман под никаква форма.

First Published

1782

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment