Старецът и морето

Novel by Ърнест Хемингуей

Blurb

„Старецът и морето“ е повест от Ърнест Хемингуей.
Написана през 1951 година в Куба, тя е сред най-добрите произведения на Хемингуей. Авторът получава нобелова награда за литература през 1954 г.
Внимание: Текстът по-долу разкрива сюжета на произведението!
Основните герои в творбата са старият рибар Сантяго и момче на име Манолин. Двамата са добри приятели и често излизат в морето за риба. Момчето помага на стареца в живота и често двамата обсъждат бейзболните мачове. Единствената прехрана на Сантяго е риболовът, a парите, които ще получи, зависят само от слуката в морето. След като 84 дни старецът не е успял да улови нищо, той се решава да навлезе навътре в океана, където вярва, че ще има големи риби.
На 85-ия ден Сантяго приготвя рано сутринта скифа си и навлиза навътре в Гълфстрийм. Не след дълго на заложената примамка се хваща огромен марлин. Рибата завлича лодката навътре в океана, а старецът я задържа със сетни сили и очаква рибата да се измори и да излезе от дълбините.
Старецът удържа рибата 3 дни, като се храни със сурова риба, уловена от по-малките му въдици. На 3-тия ден рибата излиза на повърхността, като дава възможност на Сантяго да види големината ѝ.

First Published

1952

Member Reviews Write your own review

lhbfabiano

Lhbfabiano

How can we change the title to "The Old Man and the SeA"?

0 Responses posted in January
Log in to comment