Tenekienijat baraban

Novel by Гюнтер Грас

Blurb

„Тенекиеният барабан“ е роман от немския писател Гюнтер Грас, публикуван през 1959 г.
Като културен парадокс новият немски роман преживява разцвет във време, когато отвсякъде се чуват гласове, че литературата е мъртва, понеже е изчерпала възможностите си да обрисува социалния пейзаж и да изрази душевността на съвременния човек. Тези възгледи са възникнали в периода, когато нацисткият Райх вече е военно ликвидиран, но немският народ — политически и морално — се намира в най-окаяното си състояние може би в цялата своя история.
През дванадесетте години на националсоциализма под водачеството на Адолф Хитлер немският книжовен живот — или това, което е останало от него — е затънал в провинциализъм и се е превърнал в придатък на официалната културна пропаганда. Тогава в Германия е наложено претенциозно-фалшивото „изкуство на меча и ралото“, което величае политическия режим с достъпни за него средства, възхвалява предаността към фюрера и войнишката доблест, верността към родната твърд и към кръвта на предците.

First Published

1959

Member Reviews Write your own review

leon.kaz

Leon.kaz

Nach 50 Seiten weggelegt aufgrund der gefühlt gewollt komplizierten Schreibweise, die jedoch, anders als bei Proust, keinen Mehrwert bietet, sondern einfach anstrengend war.

0 Responses posted in December
Log in to comment