Neznosna lahkost bivanja

by Susanna Roth, Милан Кундера

Blurb

Неподношљива лакоћа постојања је најпознатије дело Милана Кундере. То је ауторов пети роман, који се први пут појавио у јавности 1984. године.
Милан Кундера приказује Праг 1968. године, животе интелектуалаца и уметника у Чешком друштву током комунистичке ере. Ликови су Томаш, успешни хирург, његова жена Тереза, фотограф, мучена мужевљевим неверствима, Сабина, слободни уметник и Томашева љубавница, Франц, професор на Швајцарском универзитету и Сабинин љубавник, Симон, Томашев син из претходног брака.
Две главне теме овог дела су тежина и лакоћа. Томаш и Сабина су у сталној потрази за тренутним задовољствима, невезани ни за шта, слободни у потпуности. Они су инкарнација лакоће. Насупрот лакоћи, тежина се везује за бића и принципе, она је морална, а њена инкарнација су Тереза и Франц.
Роман је завршен 1982. године, али је Кундера одобрио његово издавање тек 1984, а у Чешкој 1985. године где га је издала канадска издавачка кућа „68 Паблишерс“. Друго Чешко издање је Кундера одобрио тек 2006. године.
Године 1988. је снимљен истоимени филм са Жилијет Бинош и Данијелом Деј-Луисом у главним улогама у режији Филипа Кауфмана.

First Published

1984

Member Reviews Write your own review

gustavo.santos.neto

Gustavo.santos.neto

O que mais me agradou neste livro foram as reflexões e perspectivas da vida

0 Responses posted in February
Sarah

Sarah

Meu segundo melhor romance.

0 Responses posted in January
Log in to comment