Anna Karenina

Novel by Leo Tolstoj

Blurb

Anna Karenina is de tweede grote roman van Tolstoj, tien jaar verschenen na zijn grote epos Oorlog en Vrede. De hoofdpersoon, Anna Karenina, wordt hopeloos verliefd op de jonge graaf Vronski. In het boek komen drie dramatische gebeurtenissen op een spoorwegstation voor.
De roman verscheen als een serie in het tijdschrift Ruskii Vestnik, totdat Tolstoj ruzie kreeg met uitgever Mikhail Katkov aangaande gebeurtenissen in het laatste deel. Om die reden verscheen het werk pas voor het eerst compleet in boekvorm.
Anna Karenina geldt als een hoogtepunt in de realistische fictie en Tolstoj beschouwde het als zijn eerste echte roman. Algemeen wordt aangenomen dat het karakter van Anna gebaseerd is op Maria Hartung, de oudste dochter van Russisch dichter Aleksandr Poesjkin. Tolstoj ontmoette haar ooit bij een diner, waarna hij Poesjkins proza begon te lezen. Hij had ook ooit een korte wensdroom over een "naakte, sublieme, aristocratische elleboog", wat de eerste aanzet bleek te zijn tot het karakter Anna.
Na de eerste publicatie kreeg Tolstoj alle Russische critici over zich heen, die het boek afdeden als een "romantisch niemendalletje over het rijke leven".

First Published

1877

Member Reviews Write your own review

artursawicki

Artursawicki

Didn't think I will love the book so much, read in polish which in my opinion doesn't take anything away from the original.

0 Responses posted in January
Log in to comment