De aanslag

Novel by Harry Mulisch

Blurb

De aanslag is een roman van Harry Mulisch. De eerste druk is verschenen in 1982 bij uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam. Enkele maanden later waren al 200 000 exemplaren verkocht.
De hoofdpersoon is Anton Steenwijk. Aan het einde van de oorlog wordt een NSB'er, Fake Ploeg, neergeschoten voor het huis van zijn buren, die het lijk voor het huis van de Steenwijks slepen. Hierna steken de Duitsers het huis van de Steenwijks in brand en worden de ouders en broer van Anton geëxecuteerd. Hoewel Anton het ontkent, is hij de rest van zijn leven eigenlijk bezig met uitzoeken van wat er gebeurd is. Hij ontmoet de andere mensen die ermee te maken hebben namelijk Karin Korteweg, Cor Takes en Truus Coster.
In 1986 is het boek verfilmd door regisseur Fons Rademakers. In de film speelden onder meer Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, Johnny Kraaykamp sr., Huub van der Lubbe. De film kreeg in 1987 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en de Golden Globe voor de beste buitenlandse film. Verder won Kraaykamp sr. in 1986 de Gouden Kalf als beste acteur voor zijn rol.
In 2010 is het boek bewerkt voor het theater door Léon van der Sanden, de regie ligt in handen van Ursul de Geer.

First Published

1982

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment