De grote Gatsby

Novel by F. Scott Fitzgerald

Blurb

De grote Gatsby is een roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. Fitzgerald nam veel tijd voor het schrijven en gaf vanaf het begin aan dat dit boek hem beroemd moest gaan maken. Na een lange voorbereiding begon hij in 1923 aan het boek te werken. Na lang schrijven, herzien, herschrijven en het verwijderen van grote delen verscheen het boek uiteindelijk op 10 april 1925.
Het verhaal speelt zich af op Long Island en in New York City gedurende de zomer van 1922. Dit is de periode van de roaring twenties en de drooglegging.
Voor het Nederlands taalgebied wordt het boek sinds 1985 door verschillende uitgeverijen uitgebracht. Susan Janssen verzorgde hiervoor de vertaling.
Hoewel binnen een jaar na uitgave van het boek een toneelstuk op Broadway verscheen en er een Hollywood-film van werd gemaakt, werd de roman vergeten tijdens de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Fitzgerald stierf in 1940, pas jaren na zijn dood zou het boek een succes worden. Heruitgaven volgden in 1945 en 1953, en al snel werd het boek door een grote groep mensen gelezen. Het wordt vaak betiteld als de Great American Novel.

First Published

1925

Member Reviews Write your own review

millemiglia

Millemiglia

Um clássico e um dos melhores livros de Scott Fitzgerald.

0 Responses posted in January
liviacsalles

Liviacsalles

Simple history in a good way, with the right amount of mistery.

0 Responses posted in January
nettelynne

Nettelynne

The vivid details are mind blowing.

0 Responses posted in January
readvik

Readvik

Ein Klassiker!

0 Responses posted in April
Log in to comment