L'Amant

Novel, Autobiographical novel by Marguerite Duras

Blurb

L'Amant is een Franse autobiografische roman van Marguerite Duras, gepubliceerd in 1984 door Les Éditions de Minuit. Het leverde de auteur datzelfde jaar de prestigieuze Prix Goncourt op. Alles bij elkaar werden er van haar boek 2,4 miljoen exemplaren verkocht, en in 1992 kwam er ook een gelijknamige verfilming onder regie van Jean-Jacques Annaud.
L'Amant is een complex werk, en is meer dan een verhaal over een jong Europees meisje dat een rijke Chinees bemint en familiale problemen heeft. Precies omdat de verfilming van Jean-Jacques Annaud zich alleen op dat thema baseerde, hield Marguerite Duras niet van de film, die er volgens haar niet in was geslaagd om haar boodschap over te brengen.
L'Amant is een vormingsroman: de heldin moet obstakels en verboden leren overwinnen. Haar tegenstanders zijn haar eigen familie, de vader van haar minnaar en de koloniale samenleving, die geen liefdesrelaties tussen Europeanen en Chinezen gedoogt. Het meisje moet slagen voor een fysieke test, en heeft voor de eerste keer geslachtsgemeenschap. In L'Amant geeft Duras uiting aan de onzekerheid die men voelt bij de zoektocht naar zichzelf en het veroveren van een eigen identiteit.

First Published

1984

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment