Maria Stuart : tragedie in vijf bedrijven

by Friedrich von Schiller

Blurb

Maria Stuart is een historisch theaterstuk geschreven door de Duitse schrijver Friedrich von Schiller. De hoofdpersonages in dit werk zijn Maria Stuart, koningin van Schotland en haar nicht Elizabeth I van Engeland. Op 14 juni 1800 ging het stuk in première te Weimar, Duitsland.
Schillers inspiratiebronnen waren voornamelijk de klassieke tragedies, dit komt tot uitdrukking in de symmetrische opbouw van het stuk:
act I: Maria Stuart
act II: Elizabeth
act III: confrontatie tussen Maria Stuart en Elizabeth
act IV: Elizabeth
act V: Maria Stuart
Maria Stuart wordt ervan beschuldigd haar echtgenoot vermoord te hebben. Ze vlucht weg uit Schotland en zoekt bescherming in Engeland, waar haar nicht Elizabeth regeert.
Elizabeth ziet Maria Stuart echter als een bedreiging voor de troon en laat haar gevangennemen. Dankzij de tussenkomst van Leicester en Mortimer, die ooit naar Maria's hand vroeg, wordt door Elizabeth de doodstraf van Maria Stuart omgezet in levenslange gevangenschap.
Wanneer het uiteindelijk tot een laatste confrontatie komt tussen Elizabeth en Maria, ontaardt de situatie en wordt Maria Stuart beschuldigd van hoogverraad, nadat ze Elizabeth haar ongezouten mening meedeelt.

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment