Antonius og Kleopatra

by William Shakespeare

Blurb

Antonius og Kleopatra er en tragedie av William Shakespeare. Dramaet ble første gang trykket i Første folio av 1623, men ble antagelig skrevet i tiden 1606-1607.
Handlingen er basert på Thomas Norths oversettelse av Plutarks Parallelle liv, og stykket følger forholdet mellom Kleopatra, dronning av Egypt, og Marcus Antonius, romersk hærfører og statsleder, fra tiden med hvor den romerske republikk gjorde opprør mot det andre triumvirat og fram til Kleopatras selvmord under den romerske republikkens siste krig. De fremste figurer er Octavianus, en av Antonius' medsammensvorne i triumviratet og den framtidige keiser av Roma. Tragedien er romersk stykke preget av raske, panoramiske skifter i geografiske steder, og i register ved at det veksler mellom den sensuelle, fantasirike byen Alexandria i Egypt og den mer pragmatiske, strenge byen Roma.
Rollen som Kleopatra i dette stykket er vurdert som et av de mest komplekse kvinnelige roller i Shakespeares verker. Hun er jevnlig forfengelig og teatralsk, provoserer et publikum nesten til forakt; men på samme tid har Shakespeares anstrengelser innhyllet både henne og Antonius med tragisk storhet.

First Published

1623

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment