Kim

Novel by Rudyard Kipling

Blurb

Kim er en roman av Rudyard Kipling som kom ut første gang i 1901. Kipling var født i Bombay i India og vokste delvis opp der og delvis i England.
Boken forteller om den foreldreløse sønn av en irsk soldat og en engelsk kvinne som vokser opp med en indisk pleiemor til han rømmer og blir gategutt og tigger i Lahore. Han bærer med seg identifikasjonspapirer og minnet om hva faren har fortalt om en rød tyr på grønn bakgrunn som skal forandre hans liv til det vidunderlige. Så møter han en tibetansk lama som er på pilegrimsreise. Han blir venner med lamaen og de starter på reisen avbrutt av tre år på skole, hvor Kim lærer å lese og skrive, samt landmåling. Han er også blitt plukket ut til å bli hemmelig agent for den britiske etterretningstjenesten og får trening i nødvendige ferdigheter, bl.a. hukommelsestrening og kunsten å telle skritt og å vurdere avstander og lengder ved å bruke seg selv som målestokk.
Reisene blir fargerikt beskrevet og ender med et vellykket tyveri av hemmelige papirer utarbeidet av andre lands agenter – og at Teshoo Lama finner det han søker.
Romanen ble lest med oppmerksomhet av Robert Baden-Powell som stiftet speiderbevegelsen.

First Published

1901

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment