Michael K : hans liv og tid

Novel by John Maxwell Coetzee

Blurb

Michael K.- hans liv og tid er en roman av den sørafrikanske forfatteren John Maxwell Coetzee fra 1983. Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur i 2003 for bøkene Michael K.- hans liv og tid og Vanære.
Bokens hovedperson, Michael K., er en trevde år gammel mann som jobber som gartner i Cape Town. Michael K. har hareskår, og vokste opp på et statlig barnehjem. Dette har gjort at Michael K. er en enkel, nesten naiv, sjel.
Michael K. bor sammen med moren sin, Anna. Når Anna blir alvorlig syk reiser de to på tur gjennom det borgerkrigsherjede landet, i søk etter Annas hjemsted. Dette var ikke noen lett oppgave i apartheidtidens Sør-Afrika, der de må slite med alt fra hæren til omstreifende ransmenn.
Anna blir tilslutt så syk at hun må på sykehus. Her dør hun, og Michael K. får plutselig en plastpose med morens aske i hendene. Han bestemmer seg for å fortsette på egen hånd, og kommer etterhvert fram til en øde boergård der han begraver asken. På gården kommer det etterhvert geriljasoldater, og Michael K. blir arrestert og satt i fangeleir av myndighetene.
I den siste tredjedelen av boken skifter fortelleren fra Michael K. til en lege avsatt i den statlige fangeleiren.

First Published

1983

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment