Om mus og menn

Novel, Novella by John Steinbeck

Blurb

Om mus og menn er en roman fra 1937 av nobelprisvinneren John Steinbeck. I amerikansk språkbruk kalles den en novella, dvs. en kortroman.
Boka skildrer forholdet mellom to leiearbeidere i California under de vanskelige 1930-årene etter finanskrakket i 1929: den tilbakestående Lennie og hans venn og «verge» George. De to barndomsvennene drømmer om å tjene nok penger til å få seg et lite sted sammen. De får arbeid på en gård hvor eierens svigerdatter er en vakker kvinne som blir årsak til romanens tragedie. Lennies trang til å kjæle med noe mykt, og manglende kontroll med egen styrke, fører til at han knekker kvinnens nakke. Han blir forfulgt av en lynsjemobb, ledet av den hissige gårdbrukersønnen Curley – kvinnens ektemann, og George velger å ta livet av vennen framfor å overlate ham til mobben.
Boken er filmatisert tre ganger, først i 1939, som TV-serie i 1981 og sist i Gary Sinises regi 1992. Romanen ble dramatisert til teaterstykke allerede i 1937 og har blitt fremvist på utallige scener på mange språk. Boken ble utgitt på norsk i 1939, oversatt av Haakon Bugge Mahrt, og er gjenutgitt flere ganger på norsk. Som teaterstykke er den vist på de fleste større norske teatre.

First Published

1937

Member Reviews Write your own review

seekeks

Seekeks

Kurz und großartig.

0 Responses posted in December
Log in to comment