På kjøret

Novel by Jack Kerouac

Blurb

On the Road er en roman av Jack Kerouac, utgitt i 1957. Romanen, som har blitt en kultroman, er en av de aller fremste beatromanene. Persongalleriet baserer seg angivelig på virkelige personer som Allen Ginsberg, Neal Cassady, Gary Snyder og Kerouac selv. Boken har utkommet på norsk under tittelen På kjøret i 2004 i Olav Angell s oversettelse. Boken ble filmatisert i 2012. Filmen er regissert av Walter Salles.
Boken er sterkt preget av av den litterære teknikken «bevissthetsstrøm» og ble i følge Kerouac skrevet i løpet av tre ukers intenst arbeid på én eneste, lang rull telegrafpapir – så han ikke skulle måtte bryte tankerekken ved slutten av hvert ark – samtidig hadde han faktisk arbeidet med boken i flere år før han skrev den ut.
On the Road / På kjøret portretter fortellingen om bister personlig søken for mening og tilhørighet. Den kom ut veg et interessant punkt i amerikansk historie da konformitet og ensartethet ble lovprist og alle som var utenom eller annerledes ble mistenkeliggjort. Beat-generasjonen oppsto på en tid med intens konflikt, både internt og eksternt.

First Published

1957

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment