Skatten på Sjørøverøya

Novel, Young-adult fiction by Robert Louis Stevenson

Blurb

Skatten på sjørøverøya er en eventyrroman av den skotske forfatteren Robert Louis Stevenson om pirater og nedgravd gull. Boken kom ut første gang den 23. mai 1883. Før den kom ut i Storbritannia hadde den allerede vært publisert som føljetong med tittelen The Sea-Cook i ungdomsmagasinet Young Folks mellom 1881–1882. Den ble gjenutgitt med tittelen Treasure Island; or, the mutiny of the Hispaniola og hvor Stevenson benyttet seg av pseudonymet kaptein George North.
Romanen har tradisjonelt blitt betraktet som en fortelling for alle aldre, og Skattøya er en eventyrfortelling kjent for sin atmosfære, figurer og handling, og dessuten som ironisk og besk kommentar på moralens tvetydighet — som hos Long John Silver — uvanlig for ungdomslitteratur den gang som nå. Innflytelsen som Skattøya hadde på den populære og allmenne oppfatningen av pirater har vært meget stor, blant annet skattekart markert med en «X», store ølkrus, «det svarte merke», tropiske øyer, og sjøfolk med trefot og en papegøye på den ene skulderen.
Boken ble en bestselger verden over, og den ga Robert Louis Stevenson hans store gjennombrudd. Stevenson var 30 år da han begynte å skrive denne romanen.

First Published

1883

Member Reviews Write your own review

juhnke

Juhnke

Grandiose Jugenderzählung. Schauerlich und dramatisch, ein kraftvolle jugendliche Erzählerstimme und ein unwiderstehlicher Schurke. Unbedingt lesen.

0 Responses posted in December
Log in to comment