Trollmannen fra Oz

Fantasy by Lyman Frank Baum

Blurb

Trollmannen fra Oz er den første og mest kjente av barnebøkene om Oz av den amerikanske forfatteren Lyman Frank Baum. Boken kom ut i 1900 og er den eneste i serien som er blitt oversatt til norsk.
I historien møter vi Dorothy Gale, som bor på en bondegård i Kansas med onkelen og tanten sin, og som sammen med hunden Toto blir fraktet til det magiske fantasilandet Oz av en syklon som river med seg gårdshuset. I Oz får Dorothy vite av en god heks at den eneste som muligens kan hjelpe henne med å komme tilbake til Kansas og familien, er den store Trollmannen som bor i Smaragdbyen.
Dorothy får etter hvert selskap på reisen av Fugleskremselet, Blikktømmerhoggeren og Den feige løven, som alle ønsker å be Trollmannen om hjelp; Fugleskremselet vil ha en hjerne, Blikktømmerhoggeren ønsker seg et hjerte, og den Feige Løven trenger mot.
Den siste oversettelsen er fra 2014.
Fortellingen i denne første boken om Oz har blitt filmatisert en rekke ganger. Den mest kjente filmatiseringen er Trollmannen fra Oz fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy, som etter hvert er blitt mer kjent enn boken den baserer seg på. Det har også blitt laget skuespill og musikaler av historien.

First Published

1900

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment