Colecționarul

Novel, Thriller by John Fowles

Blurb

Colecționarul este cartea de debut a lui John Fowles. Totuși, când începuse a scrie această carte, în 1963, autorul ei își încheiase lucrul la o alta, Magicianul, aceasta urmând a fi publicată la trei ani după apariția Colecționarului.
Pentru unii dintre comentatorii romanelor sale, de pildă, pentru francezul Jean Ruet, Fowles „se alătura, cu Colecționarul, tinerilor mânioși englezi ai epocii.”
Este evidentă îngrijorarea scriitorului față de starea contemporanilor săi. Dar neliniștea lui nu e pricinuită de soarta umanității, cât de cea a compatrioților săi. În viziunea lui, Anglia e amenințată de o adevărată ofensivă a materialismului, de generalizarea dorinței de confort, de perspectiva de a se transforma într-o țară „a prosperității cu orice preț”. Acesta e peisajul existenței zilnice a personajului central al cărții; un peisaj ce contrastează dramatic cu amănuntele propriului trai, cu cenușiile lui zile de funcționar mărunt. Singura bucurie în viața aceasta ternă e colecția de fluturi pe care o adună răbdător, piesă cu piesă, într-o risipă de culori delicate care îi luminează lumea cotidiană.
E un singuratic, nu are și nici nu-și dorește să aibă prieteni.

First Published

1963

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment