Leviatanul

Speculative fiction by Thomas Hobbes

Blurb

Leviathan este lucrarea fundamentală a filozofului Thomas Hobbes. Prin această lucrare, Hobbes devine fondatorul teoriei politice a iluminismului, contractualismul. Conform acestei teorii oamenii sunt parte a unui intelegeri, prin care ei renunță la o parte din drepturile lor în favoarea suveranului. Prin aceasta, Hobbes incearca sa ofere un fundament filosofic pentru existenta monarhiei in Anglia.
Prin agrearea contractului, ca soluție rațională, indivizii părăsesc starea de natură, caracterizată ca un „război împotriva tuturor”, dar și prin sintagma celebră „Homo homini lupus”. Motivul deciziei de a parasi aceasta stare este dorinta de siguranta. Astfel, oamenii, organizandu-se intr-o societate, isi cedeaza libertatea, vointa si alte drepturi naturale unui conducator, in schimbul protectiei oferite de acesta.
Trebuie inteles faptul ca filosofii contractualisti percep omul ca fiind o fiinta asociala, avand o inlcinatie naturala catre autonomie. Oamenii sunt anteriori statului, societatii. Starea de natura este una prestatala. Aceasta teza se opune conceptiei aristotelice care considera ca omul este prin nastere o fiinta sociala.

First Published

1651

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment