Străinul

Novel, Absurdist fiction by Albert Camus

Blurb

Străinul este un roman scris de Albert Camus și publicat în 1942. Temă și perspectivele sale sunt adesea citate ca exemple ale filozofiei absurdului și existențialismului lui Camus, deși Camus a respins personal ultima etichetă.
Personajul principal este Meursault, un franco-algerian indiferent care, după ce a participat la înmormântarea mamei sale, ucide apatic un bărbat arab pe care el îl cunoscuse la Alger. Povestea este împărțită în două părți: punctul de vedere al lui Meursault înainte și, respectiv, după crimă.
În ianuarie 1955, Camus a spus: „Eu am rezumat Străinul cu mult timp în urmă, printr-o remarcă pe care o admit ca extrem de paradoxală: În societatea noastră orice om care nu plânge la înmormântarea mamei sale riscă să fie condamnat la moarte. Am vrut doar să spun că eroul cărții mele este condamnat pentru că el nu joacă acest joc.”
Romanul face parte din „ciclul absurdului”, o trilogie compusă din romanul „Străinul”, eseul Mitul lui Sisif și piesa de teatru Caligula, constituind fundamentul filozofiei camusiene: absurdul, din cadrul existențialismului. Pe baza acestui roman, tradus în 40 de limbi, Luchino Visconti a realizat în 1967 o adaptare cinematografică.

First Published

1942

Member Reviews Write your own review

0 Responses posted in December
adam.cook

Adam.cook

'the nakedness of man faced with the absurd'.

0 Responses posted in November
War_Mode_Gandhi

War_mode_gandhi

A humorous and fairly fast paced book about social isolation

0 Responses posted in December
mandavi

Mandavi

Verrückt - die Handlung hat mich einfach überkommen. Ich hatte den Klappentext nicht gelesen - das war mein Glück! Ich hatte nichts außergewöhnliches erwartet und habe diesen Schicksalswandel in den gleichen zuschlagenden Häppchen bekommen wie der Protagonist, mit dem ich mich überhaupt sehr gut identifizieren kann. Mein lieber Freund... Wie vielen Menschen auf der Welt wird es wohl in diesem Moment etwa so ergehen?

0 Responses posted in November
KlauDa

Klauda

Alleine dafür hat Camus den Nobelpreis verdient.

0 Responses posted in December
Log in to comment