Gulliver utazásai

Satire by Jonathan Swift

Blurb

A Gulliver utazásai Jonathan Swift 1726-ban keletkezett szatirikus utazási regénye. Érdekes és egyben izgalmas története egy családapáról, Gulliverről szól, aki körbeutazza a világot, hogy többet tudhasson meg más kultúrákról, emberekről. Később érdekes, fantasztikus vidékekre cseppen, mint pl. Lilliput, Brobdingnag, Lugnagg és a Nyihahák országa.
A fantasy regény egy kitalált szereplő képzeletbeli utazásáról szól, de a valószínűség látszatával, egyes szám első személyben, konkrét dátumokkal.
A regény négy részből áll, négy utazást mesél el. A törpék országa és az óriások szigete a relativitást fejezi ki, az angol társadalmi viszonyok szatírájaként. A filozófusok földje a tudomány szatírája, a józan ész megcsúfolása. A lovak országa az emberi rend fölött kimondott kegyetlen ítélet: az embernél nincs undorítóbb lény a földön.
A történetekben mégis a pozitív emberi értékek állnak az értékrend csúcsán: az ésszerűség, az erkölcsi tisztaság, az igaz emberség, a segítőkészség és az emberi méltóság.

First Published

1726

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment