Northanger Abbey

Novel, Satire by Jane Austen

Blurb

Northanger Abbey eli Neito vanhassa linnassa on Jane Austenin romaani, joka ilmestyi postuumisti kirjailijan kuoleman jälkeen vuonna 1817. Teos on ilmestynyt kahtena suomennoksena, Eila Pennasen suomentamana nimellä Neito vanhassa linnassa vuonna 1953 ja Paula Merjamaan suomentamana nimellä Northanger Abbey vuonna 1999.
Postuumista julkaisustaan huolimatta Northanger Abbey oli Jane Austenin romaaneista ensimmäinen, jonka hän sai julkaisukuntoon, joskin hän oli jo aiemmin aloittanut teoksia Järki ja tunteet ja Ylpeys ja ennakkoluulo. Cassandra Austenin Memorandumin mukaan Austen kirjoitti alkuun nimellä Susan kulkeneen teoksen noin vuosina 1798–1799. Eräässä kirjeessään Austen käytti teoksesta nimeä Miss Catherine.
Austen korjasi teosta julkaisua varten 1803 ja myi sen samana vuonna kymmenellä punnalla lontoolaiselle kirjakauppiaalle Crosby & Co:lle, joka kuitenkin päätti olla julkaisematta sitä. Kirjakauppias suostui myymään sen takaisin kirjailijan veljelle Henry Austenille samasta summasta, jolla hän oli sen alkujaan ostanut, tietämättä kuitenkaan, että kirjailija oli jo julkaissut neljä suosittua romaania.

First Published

1817

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment