Olemisen sietämätön keveys

by Milan Kundera, Susanna Roth

Blurb

Olemisen sietämätön keveys on tšekkiläisen kirjailijan Milan Kunderan menestysteos vuodelta 1984. Romaani sisältää runsaasti filosofisia termejä ja pohdintaa. Sen keskeisinä käsitteinä esiintyvät elämän ”paino” ja ”keveys”. Teos on ilmestynyt suomeksi Kirsti Sirasteen kääntämänä, WSOYn kustantamana 1985.
Tapahtumapaikkana on Prahan kaupunki Tšekkoslovakiassa neuvostomiehityksen eli Prahan kevään jälkeen vuonna 1968. Kirjassa kuvataan taiteilijoiden ja intellektuellien asemaa muuttuneessa yhteiskunnassa ja kamppailua vierasta miehittäjää vastaan.
Päähenkilöitä Kunderan romaanissa on neljä. Keskushahmo on maineikas kirurgi ja naistenmies Tomáš, joka menettää asemansa kritisoituaan kommunistien toimia kotimaassaan. Muita henkilöitä ovat hänen vaimonsa Tereza, rakastajattarensa Sabina ja Sabinan rakastaja Franz. Näiden neljän hahmon elämät punoutuvat tavalla tai toisella yhteen ja jokainen käy kirjan aikana omat kamppailunsa itseään ja ympäristöään vastaan.
Kunderan filosofian mukaan ”oleminen” on ”sietämättömän kevyttä”. Tämä perustuu siihen, mitä kirjassa usein esiintyvä saksankielinen lause ”Einmal ist keinmal” pyrkii selittämään.

First Published

1984

Member Reviews Write your own review

gustavo.santos.neto

Gustavo.santos.neto

O que mais me agradou neste livro foram as reflexões e perspectivas da vida

0 Responses posted in February
Sarah

Sarah

Meu segundo melhor romance.

0 Responses posted in January
Log in to comment