Paholaisen kirjeopisto

Novel, Satire by C. S. Lewis

Blurb

Paholaisen kirjeopisto on brittiläisen kirjailijan C. S. Lewisin kaunokirjallinen läpimurtoteos, joka ilmestyi 1942. Se on ilmestynyt kahtena suomennoksena. Tyyni Tuulion suomennos ilmestyi 1950, Taneli Junttilan 2007.
Teos on kirjekokoelma, jossa demonien hallinto-osaston kansliapäällikkö Pora luennoi harhaanjohtamisen taidosta nuorelle veljenpojalleen Koiruoholle. Suomennoksen loppuun on liitetty Lewisin The Saturday Evening Post -lehdessä julkaisema Poran poliittisesti värittynyt tervehdyspuhe Nuorten pirujen korkeakoulussa Screwtape Proposes a Toast.
Ateistista kristityksi kääntyneen Lewisin toi laajemman yleisön tuntemaksi toisen maailmansodan aikana juuri Paholaisen kirjeopisto, jossa paholaisen kiusaama romaanihenkilö menee Englannin kodinturvajoukkoihin ja pommitusten raivaajaksi. Tuonaikaisten lukijoiden oli helppo samastua häneen ja pelkuruuteen, joka on yksi teoksen avaimia moraalisen maailman löytämiseen.
Teoksessa käydään sotaa kahdella tasolla, toisaalta konkreettista sotaa Saksaa vastaan, toisaalta sotaa käyvät keskenään jumalalliset ja demoniset henkivallat.

First Published

1942

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment