Peltirumpu

Novel by Günter Grass

Blurb

Peltirumpu on Günter Grassin ensimmäinen romaani. Se julkaistiin vuonna 1959, ja se on osa Danzig-trilogiaa. Teoksesta on ilmestynyt kaksi suomennosta, molemmat Otavan kustantamina.
Peltirumpu kertoo Oskar Matzerathista, joka päätti lopettaa kasvamisen kolmivuotiaana vastalauseena aikuisten maailman tympeydelle ja tekopyhyydelle. Romaani kuvaa natsi-Saksaa maagisen realismin keinoin. Peltirumpu oli ensimmäisiä saksalaisia romaaneja, jotka kuvasivat natsiaikaa tavallisten kansalaisten näkökulmasta, ja sitä on pidetty eräänä 1900-luvun jälkipuoliskon kirjallisuuden keskeisimmistä teoksista. Kirjalle on ominaista rikas mielikuvituksellisuus, joka hyödyntää historiaa, myyttejä ja fantasiaa, sekä tummasävyinen satiirinen huumori.
Peltirumpu sai heti ilmestyessään kiittävät arvostelut, mutta se herätti myös vastalauseita avoimen seksuaalisuutensa vuoksi, eivätkä kaikki hyväksyneet teoksen aikalaiskuvaakaan.
Volker Schlöndorff on vuonna 1979 ohjannut romaaniin perustuvan samannimisen elokuvan.

First Published

1959

Member Reviews Write your own review

leon.kaz

Leon.kaz

Nach 50 Seiten weggelegt aufgrund der gefühlt gewollt komplizierten Schreibweise, die jedoch, anders als bei Proust, keinen Mehrwert bietet, sondern einfach anstrengend war.

0 Responses posted in December
Log in to comment