Blurb

Goetheov Faust je tragedija objavljena u dva dijela: Faust: der Tragödie erster Teil i Faust: der Tragödie zweiter Teil. Ova tragedija je sobna drama što znači da je radije namijenjena čitanju, a ne izvođenju. Najslavnije je Goetheovo djelo, a mnogi ga smatraju jednim od najvećih djela njemačke književnosti.
Goethe je dovršio prvotnu verziju Prvog dijela 1806. godine. Nakon izdanja iz 1808. sljedeće prerađeno izdanje objavljeno je tek 1828.–1829. i to je bilo posljednje izdanje koje je uredio sam Goethe. Prije navedenih izdanja 1790. godine pojavilo se djelomično tiskano izdanje Faust, fragment. Najraniji dijelovi tragedije poznati pod nazivom Urfaust nastajali su između 1772. i 1775. godine. Pojedinosti ovoga razvoja nisu više u potpunosti jasni.
Goethe je dovršio pisanje drugog dijela Fausta 1832. godine, iste godine kad je umro. Nasuprot prvom dijelu Fausta, fokus više nije na Faustovoj duši koja je prodana vragu, već na društvenim fenomenima poput psihologije, povijesti i politike. Drugi dio činio je glavnu okupaciju tijekom Goetheovih posljednjih godina, a objavljen je posthumno 1832. godine.

First Published

1808

Member Reviews Write your own review

miltonsguiguer

Miltonsguiguer

One of my 10 best book list

0 Responses posted in January
Log in to comment