Ispovijesti

non-fiction by St. Augustine

Blurb

Ispovijesti naziv je trinaest autobiografskih knjiga, koje je napisao Aurelije Augustin između 397. i 398. godine. Danas se knjige većinom tiskaju zajedno pod imenom Ispovijesti svetog Augustina, kako bi se knjiga razlikovala od knjiga sličnog naziva, kao što su "Ispovijesti" Jean-Jacques Rousseaua.
Knjiga govori o njegovom griješnom djetinjstvu i prelasku na kršćanstvo. Opće je mišljenje da je ovo prva zapadnjačka autobiografija ikada napisana, i bila je veoma utjeajan model za kršćanske pisce sljedećih 1000 godina srednjeg vijeka. To nije potpuna autobiografija jer je napisana u njegovim ranim 40-tim a živio je još dugo nakon toga, pa je kasnije napisao i drugo važno djelo Božija država. Ona nam daje pregled evolucije Augustinovog razmišljanja i to je najbolji zapis o bilo kojem pojedincu iz tog razdoblja. Knjiga je važno teološko djelo.

First Published

398

Member Reviews Write your own review

box304

Box304

The greatest Christian philosopher I've ever read. He starts to get a little repetitive in the later half of the book, but still head and shoulders above others in his field. A truly great work.

0 Responses posted in September
Log in to comment