Norveška šuma

Novel by Haruki Murakami

Blurb

Norveška šuma je roman japanskog pisca Harukija Murakamija iz 1987. godine. Roman je nostalgična priča o gubitku i seksualnosti. Glavni protagonist i pripovjedač romana je Toru Watanabe, koji se prisjeća svojih studentskih dana iz Tokija. Kroz njegova sjećanja na mladenačke dane, vidimo kako Toru razvija odnos s dvije jako različite žene — prelijepom, ali emocionalno opterećenom Naoko te društvenom i živahnom Midori.
Radnja romana smještena je u Tokiju tijekom 1960-ih godina kada su japanski studenti, kao i brojni diljem svijeta, protestirali protiv sustava. Mada studentski pokret služi kao pozadina za razvoj fabule romana, Murakami ga prikazuje kao slabašan i licemjeran pokret.
Prvi dio romana temeljen je na jednoj ranijevoj Murakamijevoj priči, "Krijesnica", koju je proširio za potrebe romana. Priča je, kasnije, uključena u zbirku Slijepa vrba, uspavana žena. Norveška šuma je postala hit među japanskom mladeži i od Murakamija je učinila svojevrsnu zvijezdu u Japanu, što mu je u to vrijeme predstavljalo problem.
Istoimeni film snimljen je prema romanu i izdan je u Japanu 11. prosinca 2010., a režirao ga je francusko-vijetnamski redatelj Trần Anh Hùng.

First Published

1987

Member Reviews Write your own review

esther.wieringa

Esther.wieringa

I really wish I had not read this book. The callousness with which some events were treated really left a bad taste in my mouth. I love or at least like the other books by Murakami that I read, but I hated this one.

0 Responses posted in December
andrepotenza

Andrepotenza

Começa bem mas fica um lixo

0 Responses posted in January
Log in to comment