Zaručnici

Novel, Historical novel by Alessandro Manzoni

Blurb

Zaručnici - prvi talijanski povijesni roman, kojega je napisao Alessandra Manzonija 1827. godine. To je najpoznatiji i najčitaniji roman na talijanskom jeziku.
Radnja se odvija na sjeveru Italije 1628., za vrijeme opresivnih godina pod španjolskom vlašću, ponekad se roman vidi kao prikriven napad na Austriju, koja je kontrolirala područje u vrijeme kada je pisan. Autor je opisao između ostalog i epidemiju kuge, koja je pogodila Milano oko 1630.
Roman govori o dvoje zaljubljenih koji su prošli kroz sve prepreke samo da budu zajedno. U središtu je radnje dvoje seoskih zaručnika čije vjenčanje onemogućuju mjesni moćnik i ustrašeni župnik. Manzonijevo shvaćanje povijesti prožeto je kršćanskim naukom o spasenju i vjerom u Božju providnost pa, u skladu s tim, nakon mnogobrojnih peripetija njegov ep o običnom puku završava sretnim vjenčanjem. Bavi se različitim temama, od kukavičke, licemjerne prirode jednog prelata i herojske svetosti drugih svećenika, o nepokolebljivoj snazi ljubavi, i nudi neke oduševljene uvide u tvorevine ljudskog uma.

First Published

1827

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment