Julij Cezar

by William Shakespeare

Blurb

Julij Cezar je zgodovinska drama angleškega dramatika Williama Shakespeara. Napisana je bila v zgodnjem obdobju Shakespearovega ustvarjanja in prvič izdana leta 1623, v posmrtno izdani zbirki Shakespearovih gledaliških del.
Drama je postavljena v čas Cezarjevega umora in posledic umora. Glavne osebe so Julij Cezar, Mark Junij Brut in Mark Antonij. Avtor največ pozornosti posveča osebni drami vodje zarotnikov - morilcev, Bruta, ter spletkam pred in po umoru. Brut bije notranje boje med občutki časti, domoljubja do rimske republike, ki jo je Cezar kot diktator spreminjal, ter prijateljstva in hvaležnosti za naklonjenost, ki mu jo je Cezar izkazoval.
Znamenit obrat v drami povzroči Mark Antonij z nagovorom ljudstvu, ki ga začenja z besedami "Poslušajte, prijatelji, Rimljani ...". V originalni verziji "Friends, Romans, countrymen, lend me your ears" je med najpogosteje citiranimi vrsticami iz Shakespearjevih del. Antonij mojstrsko stopnjuje učinek: prijatelji, meščani, sodržavljani širi krog ljudi, ki naj bi mu zaupali, nato pa mu uspe, ne da bi neposredno napadel Bruta, odtegniti podporo ljudstva do zarotnikov. Simbolno citat nakazuje politično zvijačnost.

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment