Klavnica pet

Novel, Satire by Kurt Vonnegut, Ryan North

Blurb

Klavnica pet ali Otroška križarska vojna: Dolžnostni ples s smrtjo je šesti roman ameriškega pisatelja Kurta Vonneguta, ki je izšel leta 1969. To je Vonnegutov najprepoznavnejši in najuspešnejši roman, ki ga zaradi elementov znanstvene fantastike nekateri uvrščajo v ta žanr, a so v vsaj enaki meri v njem prisotne socialne in zgodovinske teme. Osrednja tema romana je zavezniško bombardiranje Dresdna konec druge svetovne vojne, ki ga je avtor sam doživel kot vojni ujetnik v mestu.
Podobno kot pri drugih Vonnegutovih delih, se tudi v Klavnici pet prepletajo fantastični in avtobiografski deli. Tako na začetku v prvi osebi opiše svoj obisk pri vojnem tovarišu, nato pa v tretji osebi pripoveduje zgodbo glavnega junaka, Billyja Pilgrima. Pilgrimova zgodba je precej podobna Vonnegutovi lastni, vendar v romanu večkrat omeni sebe kot nekega drugega vojaka. Tudi ta postmodernistični prijem - srečanje avtorja z njegovim izmišljenim likom - je značilen za Vonneguta.
V slovenščini je roman prvič izšel leta 1980 v zbirki Kondor založbe Mladinska knjiga v prevodu Branka Gradišnika.

First Published

1969

Member Reviews Write your own review

aera.min

Aera.min

https://www.youtube.com/watch?v=hFxMrdI5FWc pls watch my video and support my youtube channel <3 also kindly visit my website XYP.COM

0 Responses posted in February
dankirk

Dankirk

overrated

0 Responses posted in February
gringo1980

Gringo1980

I know people rant and rave over this novel, I really didnt get it. I found this novel boring.

0 Responses posted in February
()

()

This book has some of the most beautiful and memorable lines. It is at the same time both funny and heartbreaking.

0 Responses posted in December
Log in to comment