Zločin in kazen

Novel, Psychological novel by Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Blurb

Zločin in kazen je psihološki roman Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki obravnava predvsem subjektivna razmišljanja glavnega junaka Raskolnikova o življenju, zlasti pa upravičenost zločina.
Ta je prvi v nizu romanov, v katerih se Dostojevski loteva večnih vprašanj o bogu, ljubezni, morali, zlu, trpljenju, odrešenju in človekovi svobodi. Osrednja tema je nemotiviran umor, toda slog Dostojevskega zgodbo pretvori v napeto detektivsko pripoved. Kljub temu da je zgodba zelo navezana na Sankt-Peterburg v 60. letih 19. stoletja, so vprašanja, ki jih postavlja, aktualna v vseh časih.
Roman Zločin in kazen je izšel v 12 številkah leta 1866 v časopisu Ruski vestnik. Skupaj s Tolstojevim romanom Vojna in mir je to najbolj znan ruski roman v svetu.
Roman je v slovenščino prevedel Vladimir Levstik leta 1908. Avtor najnovejšega slovenskega prevoda je Marjan Poljanec, založba Mladinska knjiga, Ljubljana 1997, 2005.

First Published

1866

Member Reviews Write your own review

jean.carlo.grandas.franco

Jean.carlo.grandas.franco

There is only one word to describe this book: Masterpiece!, it is one of the best readings i've ever had and i'm just wondering to restart it once again.

0 Responses posted in August
minda.whiteley.1

Minda.whiteley.1

TO Difficult to understand

0 Responses posted in February
Log in to comment