Els dimonis

by Fiódor Dostoievski

Blurb

Els dimonis és una novel·la de Fiódor Dostoievski escrita entre 1871 i 1872 a la ciutat de Dresden, on es trobava retirat fonamentalment per escapar dels creditors. El germen de la història va ser un crim que es va produir a Moscou a finals de 1869 i que va causar una profunda impressió a l'autor: Serguei Netxàiev, revolucionari i terrorista, anarquista i nihilista, va ser el responsable de l'assassinat, a causa de les seves diferències ideològiques, d'Ivanov, un estudiant i company de la cèl·lula revolucionària a la qual tots dos pertanyien.
L'escriptor rus, que havia estat anteriorment condemnat a mort pel tsar causa de la seva participació pacífica en cercles de discussió social i política, va trobar en aquest esdeveniment una bona forma d'exposar les seves pròpies reflexions.
El protagonista de l'obra és Nikolai Stavrogin, dotat d'uns trets propers als de l'heroi romàntic, però turmentat per inconfessables faltes. No obstant això, la novel·la conjuga un ampli ventall de personatges que l'enriqueixen i la doten d'una intensa complexitat.

First Published

1872

Member Reviews Write your own review

KlauDa

Klauda

Die Dämonen ist vielleicht sein wichtigster Roman. Dostojewski stand kurz vor der Hinrichtung als Revolutionär, wurde begnadigt zum sibirischen Exil. Er kannte also sehr gut dieses Milieu, das der Nihilisten, und zerpflückt es in den Dämonen schonungslos. Er zeigt sehr schön, dass extremistische Weltverbesserer sehr leicht zu Weltzerstörern werden können. Wäre der Roman im auslaufenden 19. Jahrhundert in Russland auf dem Schulplan gestanden, wäre die kriminelle Clique der Bolshewiki nie an die Macht gekommen.

0 Responses posted in December
Log in to comment