Декамерон

Novel by Ђовани Бокачо

Blurb

Декамерон је збирка од 100 приповједака коју је написао италијански аутор Ђовани Бокачо. Вјероватно је започета 1350, а завршена 1353. године. То је средњовјековни алегријски рад чије приче имају облике од еротских до трагичних. Теме су љубавне или о лукавости и разним несланим шалама. Иако је то велико умјетничко дјело са елементима забавног карактера, ипак је то важан историјски документ живота у 14. вијеку. Декамерон у пријеводу значи 10 дана.
Свака прича је прожета поруком да треба уживати у сваком тренутку, као и критиком лажног морала. Све приче су повезане једном оквирном која говори како су се седам девојака и три младића склонили од куге која је харала Фиренцом на оближњем имању, где су провели 10 дана тако што је сваки дан свако испричао по једну причу. После сваке приче се налази податак ког дана је испричана прича и која је била по реду тога дана. Бокачо је ову збирку приповедака посветио својој драгој Фијамети.
Декамерон се сматра једним од најзначајнијих дјела италијанске и европске књижевности, дјелом које је утемељило италијанску прозу на народном језику.

Member Reviews Write your own review

alexandru.chereches

Alexandru.chereches

Generatia parintilor nostri se lauda cu morala de moda veche, aceasta carte darama mitul inaltei moralitati a generatiilor din trecut.

0 Responses posted in January
Log in to comment