Фаренхајт 451

Dystopia, Novel by Реј Бредбери

Blurb

Фаренхајт 451 је дистопијски роман Реја Бредберија, из 1953. године. Роман говори о америчком друштву будућности у којем је забрањено читање књига и критичко размишљање. У том друштву постоје „ватрогасци“ који траже и пале књиге. Назив романа је алузија на температуру самозапаљења папира. Роман представља критички осврт аутора на најважнија питања у америчком друштву у времену у којем је написан.
Насупрот многим интерпретацијама, Бредбери је рекао да његов роман не говори о цензури него о томе како је телевизија уништила интерес за читањем и довела до тога да се на знање гледа као на скуп фактоида и полуинформација извучених из контекста.

First Published

1953

Member Reviews Write your own review

lloyd.hopes

Lloyd.hopes

I never really found the story to get going it always felt like I was listening to the prolog and I found I was waiting for something to happen till the last page.

0 Responses posted in October
lloyd.hopes

Lloyd.hopes

Never got me excited and I found it seemed to be a flat novel

0 Responses posted in October
War_Mode_Gandhi

War_mode_gandhi

Heads up, unfortunately my review is curved very heavily by nostalgia as this was one of the few good books I was forced to read in grade school. Bradbury is one of my favorite writers of all time, and as usual he brings a fantastic story. WIth themes about cultural conformity and education, Bradbury brings an easy to read story about a possible dystopian future that I heartily recommend.

0 Responses posted in December
mandavi

Mandavi

Trotz des dargestellten Kontrollwahns bleibt das Buch meist spannende Fiktion. Der Drang der Menschheit, sich den im Fernsehen ablaufenden Scheinrealitäten hinzugeben, ist dann aber wohl doch eingetreten. Oder eingetreten worden... Eine fesselnde Dystopie um Freiheit und künstliche Wissensbeschränkungen die den rebellischen Geist zu reizen vermag.

0 Responses posted in July
Log in to comment