De gebroeders Karamazov

Novel by Fjodor Dostojevski

Blurb

De gebroeders Karamazov is een roman van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski uit 1879-1880.
Het disharmonisch gezin Karamazov kwam rond augustus 1866 voor het eerst voltallig samen bij hun vader Fjodor. Hij had niet omgekeken naar zijn drie zonen Dmitri, Ivan en Aleksei, toen hun moeders gestorven waren. Aleksei wilde het graf van zijn moeder zien en in het klooster treden, Dmitri had onenigheid met zijn vader over een erfeniskwestie en Ivan had een oogje op de verloofde van Dmitri. De echte dynamiek van het verhaal werd pas in gang gezet, toen vader Fjodor en zoon Dmitri een bittere strijd uitvochten voor de femme fatale Groesjenka. In dit artikel zal de plot van de roman niet verklapt worden. Dostojevski zette de zaak verder op scherp met briljante maatschappelijke, theologische en psychologische beschouwingen.
De grootinquisiteur van Sevilla is het beroemdste hoofdstuk van De gebroeders Karamazov en wordt algemeen beschouwd als een hoogtepunt in de wereldliteratuur. Er is een apart artikel aan gewijd.

First Published

1880

Member Reviews Write your own review

Ksenia

Ksenia

Das Buch hat mich sehr beeindruckt wegen seines zeitgenössischen psychologischen Inhalts. Philosophisch, an manchen Stellen sehr herausfordernd, keine einfache Lektüre, man soll sich Zeit nehmen und sich in die Geschichte fallen lassen.

0 Responses posted in April
anoncry0

Anoncry0

While the writing style seemed dry and only -barely- held my attention, as the story grew in complexity and the character's situations more intertwined the seed of this story sprouts into an extreme philosophical perspective. I highly recommend if you can keep your attention span at bay.

0 Responses posted in December
Log in to comment