Schaaknovelle

by Stefan Zweig, Thomas Humeau

Blurb

Schaaknovelle is een novelle van Stefan Zweig geschreven in ballingschap in Brazilië tussen 1938 en 1941. Het is het laatste en meest bekende van zijn werken.
De raamvertelling, die voor velerlei interpretaties vatbaar is, handelt over een tweetal schaak-matches tussen twee diametraal tegenovergestelde karakters; de regerend wereldkampioen Mirko Czentowitz en de onbekende Dr. B. De verteller, die net als beide spelers passagier is aan boord van een schip op weg van New York naar Buenos Aires, speelt hooguit een faciliterende rol door de beide tegenstanders tot een match te verleiden. De hoofdfiguren zijn zonder twijfel beide schakers.
Czentowitz is van oorsprong een verweesde schipperszoon wiens schaaktalent bij toeval wordt ontdekt en hem zo helpt ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan. Ondanks zijn talent is hij echter niet in staat een partij "blind" te spelen en moet een schaakbord voor zich hebben om te kunnen spelen. Hij heeft echter slechts interesse in het geldelijk gewin en zijn talent heeft hem hoogmoedig gemaakt. Tegen betaling speelt hij een partij tegen een verzameling andere passagiers.

First Published

1942

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment