Farlige forbindelser

Novel, Epistolary novel by Pierre Choderlos de Laclos

Blurb

Farlige forbindelser er en fransk brevroman af Pierre Choderlos de Laclos. Den udkom anonymt i 1782, vakte betydelig skandale og var forbudt i store dele af 1800-tallet.
Grev de Valmont og markise de Merteuil er to libertinere, som tidligere har haft et forhold til hinanden og nu er hinandens fortrolige i deres erotiske jagt. Markisen vil have Valmont til at forføre den purunge Cécile Volanges, der lige er blevet taget ud af klosterskolen for at blive gift med en mand, som markisen er vred på. Men Valmont synes, at den fromme og lykkeligt gifte fru de Tourvel, der er på besøg hos hans gamle arvetante, er en mere interessant udfordring for hans evner som forfører.
Der udvikler sig et kompliceret mønster af intriger. Andre mennesker blander sig på forskellige måder i sagen, og de to hovedpersoner skiftevis støtter og modarbejder hinanden. Og noget tyder på, at de måske har leget med kræfter, hvis styrke de har undervurderet.
Romanen består af breve, som hoved- og bipersoner skriver til hinanden, og det lykkes forfatteren ganske godt at karakterisere personerne og forholdene mellem dem i deres breve. Et fremtrædende træk ved romanen er dens elegance.

First Published

1782

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment