Krig og fred

Novel, Historical novel by Hermann Röhl, Leo Tolstoj

Blurb

Krig og fred er en historisk roman av Leo Tolstoj, utgitt i 1869. Den blir vanligvis betraktet som det ene av Tolstojs to mesterverker.
Handlingen utspiller fra 1805 til 1820 i russisk adelsmiljø under Napoleonskrigene og skildrer fem russiske adelsfamilier samt et stort antall bipersoner. Boken skildrer Napoleonstidens innflytelse på russisk overklasse og hvordan russerne mobiliserer til forsvar under Napoleons felttog i Russland 1812. Deler av romanen er skrevet på fransk, ettersom dette var overklassens dagligspråk i Russland før revolusjonen.
Romanen handler og om Napoleons krigføring i Russland, og er et verk med en enorm bredde. Tolstojs historiefilosofiske betraktninger er en viktig del av romanen, men Krig og fred gir også en suveren fremstilling av livet i Russland på denne tiden, i alle lag av samfunnet, fra de store historiske hendelsene til dagligdagse små episoder. Denne helheten krever et stort persongalleri og mange detaljerte tablåer. Og det beundringsverdige er ikke antallet, men den sikkerhet Tolstoj viser i person- og miljøtegningene.

First Published

1869

Member Reviews Write your own review

asbestos.fan.2002

Asbestos.fan.2002

Going in, i felt it would be a slog, like most of the famous pre-20th century books that are now read more for an understanding of how modern literature got to where it is, ala Frankenstein as one example. War and Peace is not like that. Like effectively all of Tolstoy's works, it feels incredibly modern and well paced, with believable and likeable characters. very good yes yes

0 Responses posted in January
Log in to comment