Under hjulet

Novel by Hermann Hesse

Blurb

Under hjulet er en dannelsesroman av den tysk-sveitsiske forfatteren Hermann Hesse. Den var Hesses andre roman og ble publisert i 1906. Boken er en sterk kritikk av samtidens utdannelse og skolesystem, som bare legger vekt på studentens akademiske dyktighet, og neglisjerer elevens personlige utvikling.
I fortellingen møter vi den skoleflinke Hans Giebenrath. Drevet av ærgjerrighet og lokalpatriotisme, tvinger faren ham inn i en uegnet rolle ved seminaret i Maulbronn. Han oppdager etterhvert verdier i kunsten og utenfor det teologiske seminaret, og utdannelsens neglisjering av hans personlige uvikling gjør at det går ham ille. Hans nære vennskap med Hermann Heilner, en mer liberal medstudent, blir en kilde til trøst. Til slutt blir Heilner utvist fra seminaret, mens Giebenrath sendes hjem uten å ha bestått eksamen, etter at han har begynt å vise symptomer på mental sykdom.
Ved siden av Robert Musils Den unge Tørless er boken en av de skarpeste anklager mot oppdragelsessystemet på denne tiden, og boken har selvbiografiske trekk.
Boken utkom for første gang på norsk i 1979, som en del av Gyldendahls lanternebøker.

First Published

1906

Member Reviews Write your own review

thomas.sauer

Thomas.sauer

Das Buch, das mich mein Leben lang begleitet hat....bislang habe sechs mal gekauft und fünf mal verloren, verschenkt oder auch nur verlegt

0 Responses posted in December
Log in to comment