Sofies värld

Speculative fiction by Jostein Gaarder

Blurb

Sofies värld är en roman av Jostein Gaarder utgiven 1991. Den var världens mest sålda bok 1995 och ligger till grund för filmen Sofies värld.
Boken har undertiteln "En roman om filosofiens historia". Romanen har översatts till 54 språk och har tryckts i mer än 30 miljoner exemplar.
Egentligen skrevs boken som en "kommentar" till författarens bok Spelkortsmysteriet från 1990 . När huvudpersonen i Spelkortsmysteriet kommer hem skall han gå på biblioteket och hitta en bok som skulle kunna förklara de filosofiska frågorna. Men boken fanns inte och därför har den skrivits.
Huvudpersonen Sofie, som lever i Norge år 1990, får oväntat flera mystiska brev med filosofiska frågor; det blir en hel brevkurs i filosofi. Till början handlar den om Bibeln och senare fortsätter den med stora filosofer, bland annat Sokrates, Kant och Freud.
Boken är ett exempel på metalitteratur. Mot slutet av romanen inser Sofie att hon är en fiktiv person i en bok som en norsk FN-soldat skriver hem till sin dotter för att undervisa henne i filosofi. En av de viktigaste filosoferna för berättelsen är därför Berkeley, som hävdade att det inte finns någon "objektiv" värld bortom vår perception.

First Published

1991

Member Reviews Write your own review

narynder.kumar

Narynder.kumar

I forgot

0 Responses posted in December
shiitake

Shiitake

A mystery story of a girl who receives a lesson on the history of philosophy and discovers different ways of looking at the world. Although I was slightly disappointed by the ending, it was nonetheless a great way to learn about the different philosophers and their way of thinking through Sophie's experience.

0 Responses posted in February
paulinelima

Paulinelima

i absolutely love this book because it has such an easy and beautiful way to tell the journey and discoveries of the famous philosophers

0 Responses posted in January
dieguinhogja

Dieguinhogja

Interesting and magic in my childhood

0 Responses posted in January
Konnichiwa

Konnichiwa

Spannend, lehrreich und ein überaschendes Ende :-).

0 Responses posted in October
Log in to comment