A zűrzavar kora

non-fiction by Alan Greenspan

Blurb

A zűrzavar kora Alan Greenspan 2007-es könyve, mely közgazdaságtannal, pénzüggyel foglalkozik, a Fed történetéről, a Fed működéséről, gazdaságpolitikáról szól, életrajzát érintve. Habár az amerikai jelzáloghitel-válság jó előre meg volt írva az amerikai történelemben, a könyv a 2008-as gazdasági világválság hajnalán, 2007. szeptember 17-én született meg.
Az író Manhattan nyugati részén a Wall Streettel szemben, a Washington Heightsnél töltötte gyerekkorát. Apja 1935-ben írta a Közeleg a fellendülés! című könyvét neki. Adam Smith, John Locke brit erkölcsfilozófus, Joseph Schumpeter hatottak leginkább a szerzőre. De Arthur Burns - az amerikai Országos Gazdaságkutatási Hivatal, az NBER kutatója) és Andy Rand is nagy hatással volt rá. Úgyszintén fontos neki John Maynard Keynes cambridge-i közgazdász A foglalkoztatás, a kamat, és a pénz általános elmélete című főműve, ami mint köztudott, Roosevelt New Deal programjának volt az alapja.
A Keynes típusú gazdasági modellek nem foglalkoztak az infláció és a munkanélküliség együttes hatásáról. A jelenséget később stagflációnak nevezték el.

First Published

2007

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment