Dublinilaisia

Short story by James Joyce

Blurb

Dublinilaisia on James Joycen novellikokoelma, joka valmistui vuonna 1907, mutta julkaistiin vasta 1914. Pentti Saarikosken tekemä suomennos julkaistiin vuonna 1965 osana Tammen Keltainen kirjasto -sarjaa. Vuonna 2012 Basam Books julkaisi teoksesta toisen, Heikki Salojärven tekemän suomennoksen, johon liittyy Jyrki Vainosen esipuhe.
Dublinilaisissa James Joyce kirjoittaa tavallisten irlantilaisten elämästä 1900-luvun alun Dublinissa. Joyce kuvaa tarkasti kaupunkia ja sen olemusta; kirjassa esiintyvät paikannimet ovat kaikki todellisia, muun muassa St. Stephen's Green, Liffey-joki sekä O'Connell Street, jonka varrella Joyce-patsas katsoo nykyään miettivänä kohti taivasta. Joyce loi Dublinista oman kirjallisen ”pienoisuniversuminsa”. Useat Dublinilaisten henkilöt esiintyvät myös Joycen muissa kirjoissa, kuten Odysseuksessa.
Hyvin moni kirjan novelleista käsittelee katolisuutta, jonka asema Irlannissa oli ja on edelleenkin vankkumaton. Toinen syy katolisuudesta kirjoittamiseen oli se, että Joyce asettui täysin katolisuutta vastaan jo 16-vuotiaana ja tämän takia tunsi tarvetta kirjoittaa aiheesta.

First Published

1914

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment