Blurb

Oikeusjuttu on Franz Kafkan tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva romaani paikallisessa pankissa työskentelevästä 30-vuotiaasta Josef K.:sta, joka eräänä aamuna herättyään vangitaan ja asetetaan syytteeseen rikoksesta, jota ei koskaan paljasteta. Kirjan tapahtumat kestävät vuoden. Oikeusjuttu tulkitaan usein yhteiskunnalliseksi satiiriksi, jossa Josef K. on viaton byrokratian uhri. Kirjasta on kuitenkin tehty tulkintoja myös "metafyysisenä romaanina", jossa Josef K. on tosiasiassa moraalisesti syyllinen ja itsepetoksen vanki. Jotkut kirjallisuuskriitikot ovat myös väittäneet Oikeusjuttua formalistiseksi, sisällöltään tyhjäksi teokseksi.
Kafka työsti Oikeusjuttua tehokkaasti talvella 1916–1917, kunnes tuberkuloosi vei kirjailijan työkyvyn.
Vaikka Oikeusjutun tarina saakin loppuratkaisunsa, toisin kuin varhaisempi romaani Mies joka katosi, myös Oikeusjuttu jäi keskeneräiseksi kirjailijan kuollessa. Käsikirjoituksen toimitti ja puhtaaksikirjoitti Kafkan ystävä Max Brod, ja se julkaistiin ensimmäisen kerran saksaksi 1925.

First Published

1925

Member Reviews Write your own review

alexandru.chereches

Alexandru.chereches

O carte foarte buna ce dupa ce o citesti iti lasa o serie de intrebari existentiale.

0 Responses posted in January
lilly.l

Lilly.l

Über keines der bisher von mir gelesenen Bücher habe ich mir so viele Gedanken gemacht wie über dieses. Mein erster Kafka und ich bin begeistert.

0 Responses posted in September
dankirk

Dankirk

Didnt enjoy this as much as I hoped. It wasnt bad, just never fully captivated me.

1 Response posted in September
Log in to comment