Dune

Science Fiction, Novel by Frank Herbert

Blurb

Dune je znanstvenofantastični roman ameriškega pisatelja Franka Herberta, ki je izšel leta 1965 pri založbi Chilton Books. Po mnenju mnogih je eden od najboljših znanstvenofantastičnih romanov vseh časov.
Navdih za roman je takrat še neuveljavljeni pisatelj Frank Herbert dobil, ko se je leta 1959 udeležil raziskave o ekologiji peščenih sipin pri mestu Florence v ameriški zvezni državi Oregon. Sipine so pritegnile njegovo pozornost in na koncu je imel mnogo več gradiva kot bi ga potreboval za sprva načrtovani članek. Tega ni nikoli napisal, postal je le seme za ideje, ki so na koncu vodile k romanu Dune. Sam roman je nastajal pet let.
Zaradi dolžine je bil sprva objavljen v znanstvenofantastični reviji Analog v dveh delih, kot Dune World leta 1963 in The Prophet of Dune leta 1965, dopolnjen in dodelan rokopis pa so nato po številnih zavrnitvah sprejeli pri majhni založniški hiši Chilton Books in mu izplačali 7500 $ predujma. Ob izidu je doživel priznanje kritikov in prejel nagradi Hugo ter Nebula, danes najimenitnejši književni nagradi na področju znanstvene fantastike.

First Published

1965

Member Reviews Write your own review

noman.chaudhry

Noman.chaudhry

An amazing classic, highly recommend. It can be a slog.

0 Responses posted in February
bardsays

Bardsays

Ignited my love for sci-fi

0 Responses posted in July
pksengupta

Pksengupta

Masterful creation of planetary ecology

0 Responses posted in January
Log in to comment