Narcis in Zlatoust

Historical fiction by Hermann Hesse

Blurb

Narcis in Zlatoust je deveti roman nemškega pisatelja Hermanna Hesseja. Prvič je izšel leta 1930 v nemškem jeziku. V slovenskem jeziku je izšel leta 1979 pri Založbi Obzorja v prevodu Franca Šrimpfa.
Zgodba se dogaja v srednjem veku. Bistvo pripovedi je prijateljstvo med glavnima figurama Narcisom in Zlatoustom. Narcis je novic v samostanu Mariabronn, zaradi svoje izjemne nadarjenosti kmalu postane učiteljski pomočnik; Zlatoust vstopi v samostansko šolo po volji očeta, mati naj bi ju bila predtem zapustila. Zlatoust se spoprijatelji z ostalimi učenci, kmalu pa se še posebej naveže na Narcisa, ki Zlatousta dojema kot svoj protipol in tudi kot svojo dopolnitev. Čeprav se Zlatoust sprva močno trudi z učenjem in si želi le sprejetja v noviciat, v pogovorih z Narcisom in predvsem s prvim čutnim doživetjem spozna, da njegova življenjska pot teče izven samostana. Tako pobegne in se poda na dolgo potovanje, ob predvsem čutnih doživetjih se izpopolni kot risar in kipar, pa tudi kot pronicljiv opazovalec človeške narave.
Osrednja tema je dvopolnost apolonskega in dionizičnega tipa.

First Published

1930

Member Reviews Write your own review

mandavi

Mandavi

Das erste und bisher einzige Buch, welches ich zwei mal gelesen habe. Und es war ganz anders, als ich es in Erinnerung hatte - mal abgesehen von der puren Handlung. Stellen, die ich beim letzten mal ohne große Beachtung überlesen haben muss, haben mich dieses Mal bewegt - und sicher auch andersrum. Spannend und schön.

0 Responses posted in March
joresa

Joresa

immer wieder lesbar und im Laufe des Lebens neu zu entdecken

0 Responses posted in August
Log in to comment