Trpljenje mladega Wertherja

Novel, Epistolary novel by David Constantine, Johann Wolfgang von Goethe

Blurb

Trpljenje mladega Wertherja je Goethejev.sentimentalni roman. Po obliki je to pisemski roman in sodi v predromantično obdobje.
Roman je Goethejevo zgodnje delo. Nastalo je leta 1774, ko je imel avtor 24 let. Osrednja oseba pripovedi je mladi Werther. Bralcu izpoveduje svoja občutja v obliki pisem, ki jih piše prijatelju Wilhelmu.
V romanu se oglašajo tudi Rousseaujeve misli o naravi in Goethejeva kritika družbe, ki posamezniku onemogoča svobodno voljo in čustvovanje. To je prva pripoved o novem tipu romantičnega človeka - plemenitem in ljubečem, toda v življenju nesrečnem in tragičnem.
Ob izidu je roman vzbudil izjemno pozornost in vplival na nastanek podobnih del. Mladi so posnemali celo stil Wertherjevega in Lottinega oblačenja ter način njunega vedenja in čustvovanja.

First Published

1774

Member Reviews Write your own review

KlauDa

Klauda

Misfritz.com informiert Die Schönheit des Textes ergibt sich aus drei entscheidenden Komponenten, die knappe Fassung ohne Seitenerzählungen, die elegante Sprachmächtigkeit des Autors, die Originalität der Geschichte, ein Klassiker.

0 Responses posted in December
Log in to comment