Бащата на един убиец

by Алфред Андерш

Blurb

„Бащата на един убиец. Училищна история“ е повест от германския писател Алфред Андерш, публикувана през 1980 г.
Малко преди смъртта си Алфред Андерш завършва повестта "Бащата на един убиец". Роденият през 1914 г. писател живее до 1958 г. в родния си град Мюнхен, където е виден издател и редактор в различни радиоинституции на ФРГ.
След това обаче Андерш изоставя всички свои официални постове и се пресели в Швейцария, където заживява на свободна практика. Последната му белетристична творба предизвиква силен отзвук в литературния свят и бива преведена на много езици. С тази повест писателят се обръща към ранния период на своето развитие, който той разглежда през призмата на настъпилите социални и политически промени в Германия през седемдесетте години на XX век. Още в автобиографичната си книга "Черешите на свободата" Андерш се занимава със събитията от своето детство, преживяно в края на Ваймарската република.
Още там той разказа за членуването си в комунистическата младежка организация, описва идването на власт на националсоциалистите в Германия, а също своя престой в концентрационен лагер и последвалото дълбоко влечение към литературата и естетиката.

Member Reviews Write your own review

Be the first person to review

Log in to comment